Вчера  в Катедрален храм Успение Богородично бяха извършени светите Тайнства

...
Вчера  в Катедрален храм Успение Богородично бяха извършени светите Тайнства
Коментари Харесай

Кръстиха 70 деца в Катедралния храм на Варна

Вчера  в Катедрален храм " Успение Богородично " бяха осъществени светите Тайнства Кръщение и Миропомазание, с които Църквата закупи 70 нови членове, научи Varna24.bg .

Първата група деца бяха кръстени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. С Архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и храмовото духовенство. В продължение на часове храмът бе изпълван от множеството родители, кръстници и родственици, които съучастваха в насладата.

Град Варна се включва за втора поредна година в акцията " Направи го за България ", която цели насърчаването на раждаемостта в страната, помагайки на родителите в приемането на свето Кръщение на техните деца и която се прави с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Тази година в акцията се включиха 11 града, измежду които бе и град Шумен, където с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, тайнствата бяха осъществени в храм " Възнесение Господне " от ставрофорен иконом Димитър Николов - архиерейски наместник на Шуменска духовна околия и ръководител на църковното настоятелство при храма.

Митрополит Йоан се обърна към присъстващите и разяснявайки значимостта на Тайнствата Кръщение и Миропомазание, сподели: " Това е едно велико свещенодействие на входната врата в светата Църква - кръщението в Троичния Бог, в името на Отец, Син и Светия Дух (ср. Мат. 28:19) и незабавно след него светото Тайнство Миропомазание с помазване тялото на младенците със свето миро. Следователно това е една огромна отговорност и опция към този момент тези деца да бъдат членове на светата Църква “. Негово Високопреосвещенство съобщи, че би трябвало да осмисляме това, което се случи през днешния ден и че това не е един просто административен или чисто външен акт, а велико свещенодействие, което се изживява веднъж в човешкия живот.

Митрополит Йоан благопожела на новопокръстените здраве, възрастване в положителното образование в Православната религия и положителните нрави, морал и устои на нашето общество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР